12. 12. 2013.

Domaća" kafa je zakon!

"Domaća" kafa, kakva se pije u Srbiji, najbolja je za zdravlje, tvrde naučnici.

whyamiKeenan / Flickr.com

whyamiKeenan / Flickr.com

   



















 Do sad smo imali priliku da se više puta susretnemo sa istraživanjima o kafi koja su se uglavnom odnosila na razne varijante filter kafa. Ipak, prvo istraživanje o kafi koja je ipak najpopularnija u Srbiji – “turskoj” ili “domaćoj” kafi pokazalo je da je ona daleko korisnija od ostalih vrsta ovog napitka.

            Istraživači sa Univerziteta u Atini analizirali su vezu između “grčke” kafe (ista kao i “turska” odnosno “domaća”) i kardiovaskularnog zdravlja i otkrili da osobe koje piju takvve napitke imaju mnogo zdravije srce.

Prema studiji, samo 0,1 odsto Evropljana živi duže od 90 godina.

            Ipak, jedno ostrvo u Grčkoj – Ikarija, ima deset puta veći broj ljudi starijih od 89 godina u odnosu na evropski prosek.

            Istraživači Medicinskog fakulteta u Atini želeli su da provere da li konzumacija kafe na ovom ostrvu utiče na takve rezultate.

            Studijom je obuhvaćen 71 muškarac i 71 žena, svi stariji od 65 godina. Naučnici su zatim proverili njihovo zdravlje i dali im upitnike za popunjavanje o njihovoj istoriji bolesti, načinu života i tome kakvu kafu piju.

            Ispostavilo se da osobe koje piju “domaću” kafu imaju mnogo snažnije krvne sudove u odnosu na ostale.

            “Kafa je bogata polifenolima i antioksidansima a u ovom obliku ima umerenu količinu kofeina, što joj daje prednost u odnosu na druge napitke”, rekao je istraživač Gerasimos Siasos.